van dedem's vaart

2e pand
Lichtmis - den Hulst


Sluis II 'aan de Lichtmis'

De sluis No. 2 aan de Lichtmis was de enige sluis die in steen gemetseld werd. Gezien de complexe situatie met o.a. het Lichtmiskanaal werd in 1848 t.b.v. het op pijl houden van de waterstanden besloten tot de aanleg van een gekoppelde sluis. Door de drie waterkeringen ontstond er een benedenkolk en een bovenkolk.

De bij de sluis behorende sluiswachterswoning was tevens 'Herberg de Lichtmis"

Doordat de sluis o.a. de nauwste was op het gehele traject van de Dedemsvaart en ook nog zeer sterk lekte werd in 1894 besloten tot vervanging door een nieuwe sluis.

De benedenmond van de schutsluis.

Vaste overbrugging Lichtmisbrug

In 1937 wordt een vasteoverbrugging over de Dedemsvaart gebouwd.
Provinciale Overijsselsche en Zwolsche courant, Zwolle, 14-7-1937
De Maasbode. Rotterdam, 14-7-1937

Spoorweg brug

Door de aanleg van de Staatsspoorweglijn van Zwolle naar Meppel in 1866 werd het nodig om een spoorbrug over de Vaart aan te leggen. Deze spoorwebrug was een ijzeren draaibrug voor dubbel spoor.

Bij de Rollecate

De brug was aanvankelijk een houten draaibrug, in 1851 al vervangen door een ophaalbrug. Ze voert de grintweg langs de Dedemsvaart van de noordelijke naar de zuidelijke oever van de vaart. In 1886 werd een nieuwe ijzeren ophaalbrug gebouwd door de Dedemvaartse Stoomtramwegmaatschappij bij de aanleg van de tramlijn 'Station-Dedemsvaart'--'Avereest'. Ze is dan dus ingericht voor zowel gewone- als voor stoomtramverkeer.

Omstreeks 1910 met rechts nog een wit voetgangersbruggetje.

Op de achtergrond rechts huize de Rollecate.

Huize de Rollecate

Op de achtergrond links de ophaalbrug.